Appa

Appa

Zomer '95, het moment dat de jonge Appa via zijn neef in aanraking komt met rapmuziek. Marokkaanse muziek en trance zijn op dat moment de stromingen waar het jochie naar luistert, totdat 'All Eyez On Me' van Tupac hem bij de keel grijpt.

Hoewel Appa bewust is van het succes van Extince rond die tijd, begint de Nederlandstalige rap hem pas echt te boeien in 2002. Als experiment schrijft Appa zijn eerste teksten en begint hij met het opnemen van wat freestyles. Sindsdien zijn de microfoon en de artiest onafscheidelijk, helemaal nadat hij met Kenna van THC aan de slag was gegaan met als eindresultaat de track 'Je Bakt Er Niks Van'. Het nummer verspreidt zich al snel door het hele land en de mannen van THC beseffen tijdens de opnames van hun eerste mixtape dat Appa van toegevoegde waarde zou zijn voor de groep. Appa sloot zich aan bij THC.

Na een stroom aan positieve reacties op zijn muzikale werk en een hoop duwtjes in de goede richting besluit Appa het slechte pad dat hij met regelmaat bewandelt definitief te verlaten. Er wordt vervolgens hard gewerkt aan het debuutalbum van THC, Artikel 140, en Appa merkt met de dag dat rap is uitgegroeid van hobby naar passie. Hij heeft nu nog maar één doel voor ogen: zijn stem laten gelden. Ondertussen zijn de wegen van Appa en THC gescheiden wegens een aantal geschillen, maar eerstgenoemde is keihard bezig met zijn solomateriaal. Jong en oud, blank en getint, man en vrouw, iedereen zal gaan voelen en beseffen wat Appa duidelijk wil maken. In een tijd waarin rappers volgens Appa aan alles behalve hun inhoud aandacht lijken te schenken.

In 2013 verscheen het album 'WOLF' dat Appa samen met Sjaak maakte. De rappers baseerden het album op de gelijknamige film, een bikkelharde misdaadthriller door Habbekrats. De regisseur was op zijn beurt verantwoordelijk voor de spraakmakende video's 'Ik Heb Schijt' en 'Wat Is Er?!' van Appa & Sjaak. Het duo sloot zichzelf een week lang op om aan WOLF te werken. Appa: “Voordat we onszelf opsloten, hebben we de eerste montage van WOLF gezien. In het huis hebben we het script gelezen en zijn we gaan spreken met betrokkenen. Zo zijn teksten ontstaan die deels eigen verhalen vertellen en deels voortkomen uit de film. We hebben in zes dagen twaalf tracks opgenomen."