Max Woiski Sr.

Max Woiski Sr.

Als er iets karakteristiek is aan de plaatopnames van Max Woiski, dan is het wel zijn gebruik van de flageolet, een bijzondere fluit met zes vingergaten aan de bovenzijde, twee aan de onderzijde en een aantal kleppen om de halve tonen mee te vormen. En hoewel hij ook tenorsaxofoon en gitaar speelde, is hij vooral als fluitist beroemd geworden – en natuurlijk door zijn vele tientallen composities waarmee hij Nederland rijp gemaakt heeft voor de Zuid-Amerikaanse muziek.

Max Woiski werd op 11 februari 1911 geboren in het Surinaamse plaatsje Domburg, doorliep er de HBS, volgde een lerarenopleiding waarbij hij zich bekwaamde in Nederlands, Engels en boekhouden en kwam uiteindelijk bij de fiscus terecht. Max was een mooie jongen (‘Valentino’ was zijn bijnaam), met een voor een Surinamer opvallend lichte huidskleur. Toen zijn vader hem voorstelde een accountantsstudie in Nederland te gaan volgen, stond zijn besluit meteen vast. In 1936, op 25-jarige leeftijd, scheepte hij in op een KNSM-boot naar Nederland, toen al het Beloofde Land voor vele Surinamers. Misschien had zijn vertrek ook wel iets van een vlucht, weg van het belastingkantoor en zijn verplichtingen. Op zijn negentiende was hij al vader geworden van een zoon, ook Max geheten, maar hij had de moeder met het kind laten zitten, die op haar beurt de jongen had toevertrouwd aan de zorgen van een pleegvader, Ernest August Mackintosh, een al wat oudere Schot die bij zijn grootmoeder was ingetrokken. Surinaamse gezinslevens zijn vaak wat gecompliceerd, zoals bekend.

In 2011 verscheen een fraaie cd- / dvd-box van Max Woiski senior en junior, Ritmo Tropical, samengesteld door Marcel Visser, met daarop o.a. een selectie uit hun beider repertoire en de reclamefilm uit 1957. Dat was het begin van de herontdekking van deze unieke Surinaamse muzikanten. Op deze cd en de binnenkort te verschijnen cd van Max Woiski jr. staan nog meer muzikale hoogtepunten van de mannen die zoveel Zuid-Amerikaanse vrolijkheid aan de Nederlandse muziek hebben toegevoegd en daarmee de polder hebben leren dansen.