Mieke Stemerdink

Mieke Stemerdink

Aan het begin van de roerige jaren tachtig beginnen een aantal muzikanten de gelegenheidsformatie 'De Gigantjes'. De jonge zangeres Mieke Stemerdink is het stralende boegbeeld van deze op de jaren vijftig geïnspireerde R&B band. De Gigantjes spelen als huisorkest bij VARA's Nachtshow. Mede hierdoor groeit de band uit tot één van de meest gevraagde live-acts van Nederland. Maar ook Europa en Zelfs Afrika worden doorkruist.

Na diverse formatiewisselingen houden de De Gigantjes in 2000 officieel op te bestaan. Sindsdien speelt Stemerdink met 'Mieke Giga's New Swing Show', een big band formatie van zeventien muzikanten. Ook is ze het gezicht van 'Mieke und 3 Männer im Schnee' met Duits repertoire van Nina Hagen, Dietrich tot Fassbinder. Hiernaast heeft Mieke haar eigen smartlappenband en is ze onderdeel van de befaamde all girl-formatie 'Girls Wanna Have Fun'.

Op 4 september 2014 verscheen het album 'Oh Liefde' van Mieke Stemerdink onder Top Notch. De plaat, die lang de werktitel 'Billie Holiday meets Tante Leen' had, is nadrukkelijk geen nostalgisch project. “Het opnemen van dit album was een enerverend koorddansen om het juiste evenwicht te vinden", aldus Mieke Stemerdink.

Over een periode van twee jaar nam Mieke Stemerdink met een wisselende groep muzikanten in de studio van Frans Hagenaars (Daryll-Ann, Moss, Bettie Serveert) haar nieuwste album op. Op 'Oh Liefde' staan dertien tliedjes. Van klassieke smartlappen uit het Nederlandse repertoire tot nieuw werk. De rijk gearrangeerde plaat (Reyer Zwart) bevat onder meer bewerkingen van de 'Zangeres Zonder Naam' (Ach Vaderlief, Toe Drink Niet Meer), 'Zwarte Riek' (Amsterdam Huilt) en 'Tante Leen' (En Toch Haat Ik Je Niet). Maar ook vertalingen van twee obscure Billie Holiday nummers. Huub van der Lubbe schonk Stemerdink zijn teksten 'Doorzichtige Mannen' en 'Vergeten' die door vaste begeleider Jan Robijns werden bewerkt. De beroemde Vlaamse chansonnier Guido Belcanto schreef voor Mieke het prachtige 'Oh Liefde, Oh Liefde'.