Palio Superspeed Donkey

Palio Superspeed Donkey

In 2011 beginnen vier Amsterdamse tieners een band. De op Engelse leest geschoeide garagepop van Palio Superspeed Donkey zorgt voor flinke opwinding en diverse labels storten zich op de middelbare scholieren. Met hun eerste demo-opnames komen ze op de 3FM playlist, in een Franse- en in een Nederlandse commercial.

De debuut-EP Wateramp verschijnt in 2012 bij Top Notch waarna Willem, Sam, Ruben en Camiel zoveel spelen als de overheid vier 14-jarigen toelaat. Onder meer festivals Great Wide Open, Noorderslag, Paaspop en De Wereld Draait Buiten werden platgespeeld. Nu, ruim twee jaar later is er dan eindelijk een debuutalbum van Palio Superspeed Donkey. Op 23 januari verschijnt het langverwachte 'A Funny Sunrise'. Vanavond vanaf 22:00 uur in 3voor12 Radio op 3FM de primeur van single 'Obi-One'.

Palio Superspeed Donkey bestaat uit tekstschrijver en gitarist Willem Smit, die de band op school bij elkaar heeft gebracht. In de afgelopen jaren zijn de schoolgenoten nog hechtere vrienden geworden. Sam is de zanger van de band, omdat Willem zijn stem gewoon beter vindt. Camiel is de drummer en Ruben is de bassist. Waar de liedjes op de EP nog leunen op Britse indie-invloeden, is 'A Funny Sunrise' veel meer Amerikaans-Europees.

“De plaat is langzamer", legt Willem uit. “Het tempo is echt gehalveerd en er is veel langer over nagedacht... en zo klinkt het ook. Muzikaal zijn we heel erg gegroeid." Anderhalf jaar lang hebben de vier aan de liedjes geschreven, geschaafd en nagedacht over de sound. Samen met Michel Schoots (Urban Dance Squad) startte de band begin dit jaar de pre-productie om in de loop van 2014 'A Funny Sunrise' op te nemen. Schoots produceerde eerder het succesvolle album van labelgenoten Mozes and the Firstborn (2013).