Papa Touwtjie

Papa Touwtjie

Komt het voor dat muziek mysterieuze krachten losmaakt? En dat songteksten akelig dicht in de buurt van de werkelijkheid komen? In het geval van Papa Touwtjie heeft het er alle schijn van. De legendarische, op 36-jarige leeftijd tragisch overleden, Surinaamse rapper schreef vooral liedjes over de rauwe werkelijkheid waarin hij opgroeide. Over armoede en ongelijke kansen maar ook over gangsters en geweld. Bizar genoeg had Papa Touwtjie al een song gemaakt over de manier waarop hij zelf aan zijn einde zou komen.

Johan Eduard Touwslager werd geboren op 21 december 1968 in Paramaribo. Het gezin waarin hij opgroeide telde veertien kinderen. Zijn juf op de lagere school verbaasde zich erover hoe hij het in vredesnaam klaarspeelde om achten en negens te blijven halen, terwijl ze hem nog nooit met een tas naar school had zien komen. Pen en papier gebruikte hij niet in de klas. Zoals huiswerk evenmin bestond in zijn wereld; hij kon vertrouwen op een fenomenaal fotografisch geheugen.

Voor de begrafenis liep heel Paramaribo uit. Zowel legende Max Nijman als Desi Bouterse zongen tijdens de afscheidsplechtigheid. Hij was nog maar net overleden of zijn nummer Son Ten stond vijf weken achter elkaar op nummer 1. Waarschijnlijk had dat ook te maken met de strekking van het liedje waarin hij in de verleden tijd over zichzelf zingt: ‘Mijn tijd is gekomen’.