Tourist Lemc Releast ‘antwerps Testament’ Met Bijdragen Van Sticks En Typhoon

(credits: Dries Luyten)

Op 30 augustus verschijnt bij Top Notch het album ‘Antwerps Testament’ van de Vlaamse artiest Tourist LeMC. Na het album van Safi & Spreej en de Panter EP is dit voor Top Notch de derde hiphoprelease met Belgische roots. In België verschijnt de plaat op 2 september. ‘Antwerps Testament’ is een re-release. Anderhalf jaar werkte Tourist LeMC aan het album dat eind 2010 verschijnt en in eigen land wordt opgepikt. In één klap wordt Tourist LeMC tot de voorlopers van de Vlaamse hiphop gerekend, en bovendien kan hij bijna twee jaar onafgebroken toeren. Geïnspireerd op Antwerpse volksmuziek toont de Vlaming zich een ware verhalenverteller, geen opschepper met een microfoon in zijn hand.

Het begint met liefde voor hiphop. Als de middelbare scholier Johannes Faes (Antwerpen, 1984) per toeval cd's krijgt uit Amerikaanse en vooral Franse hiphopscene, raakt hij al gauw verslingerd aan het genre. Ook onder zijn vrienden is hiphop populair. Ze rappen vaak mee met de nummers en proberen te ontcijferen wat de teksten betekenen. Maar geleidelijk merkt Faes dat ontcijferen alleen niet genoeg is. Hij gaat zelf teksten schrijven. Rond zijn zestiende ontstaan zijn eerste tracks. De jaren daarna neemt hij de tijd om zijn sound te professionaliseren. De keuze voor de Belgische taal is daarbij meteen gemaakt. Exit Johannes Faes, enter rapper Tourist LeMC.

//www.youtube.com/embed/BNBNP_bJNVM

Wanneer hij na een tijdje enkele tracks gratis op internet zet, moedigt iedereen hem aan verder te gaan. Hij brandt cd'tjes en stelt cassettes samen, die hij op straat in Antwerpen gratis uitdeelt. De feedback blijft positief: Tourist LeMC wordt vooral geprezen om zijn geëngageerde en diepzinnige teksten, die ondersteund worden door krachtige beats met dezelfde soberheid als de instrumentaties van IAM. Hij begint aan de opnames voor een officieel debuutalbum, dat in eigen beheer moet verschijnen. Maar dan toont Eigen Makelij interesse - een jong, ambitieus Vlaams hiphoplabel dat verlangt naar versterking. "Zij hebben me overtuigd het via hen uit te brengen," zegt Tourist. "Het verbaasde me niet dat ze mij kenden, de scène in Antwerpen is vrij hecht en ik had al een beetje een naam opgebouwd. Maar ik vond het tof hoezeer ze in mijn project geloofden. Die bevestiging en dat geloof had ik nodig, het gaf me het vertrouwen om een volwaardig debuut te maken."

Eind 2010 verschijnt het album, dat mede dankzij de populaire videoclips Liefde, Liefde en Mijn Stad wordt opgepikt. Wat Antwerps Testament onderscheidt van veel andere Belgische releases, is Tourists poëtische manier van rappen, en de zanglijnen die eerder in het kleinkunstcircuit thuishoren dan binnen de R&B of hiphop. Geïnspireerd op Antwerpse volksmuziek toont hij zich een ware verhalenverteller, geen opschepper met een microfoon in zijn hand. Hij houdt zich niet bezig met simpele brag & boast of gelikte moderne productietechnieken. De beats zijn ongecompliceerd, de teksten gaan over serieuze zaken: liefde, religie, het leven in een grote stad. En hoewel Antwerpen vaak het uitgangspunt vormt van Tourists raps, schuilt er ook een universeel karakter in de muziek: persoonlijke problemen vormen geen eindpunt, maar een start voor wijdere bespiegelingen.

Een voorlopige kroon op het werk is er in 2012, als Tourist de finale haalt van het prestigieuze Humo Rock Rally. Maar ondanks die vorm van erkenning en de goede kritieken, kijkt hij niet alleen maar tevreden terug op Antwerps Testament. Zo gaat hij begin 2012 weg bij Eigen Makelij, dat een andere zakelijke visie heeft. Een jaar later tekent hij een contract bij 's Nederlands grootste hiphoplabel: Top Notch. In de tussentijd heeft hij nieuwe muziek gemaakt, maar omdat hij het idee heeft dat Antwerps Testament nog niet het maximale heeft bereikt, gaat Top Notch dat eerst re-releasen. "Het is toch allemaal vrij lokaal en klein gebleven. Ik heb niet eens alle provincies in Vlaanderen echt bereikt. Dat moet beter kunnen. Nu heb ik een veel professionelere omkadering en een groter team achter me."

Voor de re-release van Antwerps Testament worden twee nummers toegevoegd aan de originele tracklist: een samenwerking met de Zwolse fakkeldrager Sticks en Visa Paspor, de collabo met Typhoon waarvan onlangs al een clip verscheen. Die laatste track is typisch voor Tourist - gevoelig maar niet sentimenteel, op een fijne wijze meanderend over de beat, en boven alles: gemaakt vanuit een duidelijke liefde voor hiphop.

Tourist LeMC staat op zaterdag 31 augustus op de Amsterdamse Uitmarkt, 21:30 uur in The Remix.

Tracklist van 'Antwerps Testament':
1. Antwerps Testament
2. Mijn Stad
3. Als Ge Wilt Vrijen
4. Belijder
5. Engel In Babylon
6. Weg Van Hier
7. Mr. Carpenter
8. Wolken
9. Triestige Plant
10. Wij Zijn Geen Ratten
11. Man Zijn
12. Dromen Van Beesten
13. Liefde, Liefde
14. Klein Gebedje Remix ft. Sticks
15. Visa Paspor ft. Typhoon