Bubbling bandje 64 boven water?

Bubbling bandje 64 boven water?

Tijdens deze editie van het Amsterdam Dance Event (ADE) is voor het eerst de film over DJ Moortje en MC Pester ‘Bandje 64’ te zien. De documentaire door Wensly Francisco en Sanderijn Loonen beslaat de opkomst, bloei en invloed van bubbling op de nationale en internationale dansmuziek. Deze film is gemaakt in opdracht van Top Notch en VICE, de perspremiere van de film vindt plaats tijdens het Amsterdam Dance Event op 19 oktober in de Amsterdamse Melkweg. De film is tevens opgenomen in het ADE-filmprogramma van de Melkweg. Op 22 oktober is de film te zien voor het publiek. Op 5 november doen we dit nog eens over met een non-stop screening tijdens de Museumn8  in het Stadsarchief Amsterdam. 

Bandje 64
Na 25 jaar gaan MC Pester en DJ Moortje voor een laatste keer op zoek naar de erkenning voor het uitvinden van bubbling. Gaan ze die krijgen? En lukt het de gebrouilleerde vrienden om toch nog een keer samen te werken en na 25 jaar het omstreden cassettebandje 64 af te maken?

Bubbling
Bubbling ontstond eind jaren ‘80 binnen de Antilliaanse gemeenschap in de achterbuurten van Den Haag en Rotterdam. Inmiddels is het een van Nederlands grootste muzikale exportproducten. De muziekstroming is van grote invloed gebleken op de hedendaagse dance van wereldberoemde dj's als Hardwell, Afrojack, Chuckie, The Partysquad, David Guetta en Diplo. ‬Zo verwerkt Hardwell in diverse producties nog altijd een klassieke bubblingbeat. En ook Diplo en zijn crew Major Lazer laten zich 25 jaar later inspireren door bubbling.

Berooid
Terwijl deze dj's werdberoemd zijn, leven de grondleggers van Bubbling DJ Moortje en MC Pester nog steeds een 'onzichtbaar' bestaan. Ze hebben nooit dergelijk succes gekend, zijn nog steeds berooid en liggen met elkaar overhoop. In deze documentaire volgen we de grondleggers. Wanneer Moortje met een scheur in zijn aorta op de intensive care belandt, komen de mannen elkaar weer tegen. We zien oud zeer, het conflict, de liefde voor de muziek en de uiteindelijke poging tot een comeback.

Cultuur
Dit verhaal is vervlochten met de muziekhistorie van bubbling. Hoe die versnelde dancehall van deze twee mannen via Chuckie's Dirty Dutch evolueerde tot hedendaagse dance. Wat betekent de invloed voor de dj's van nu en wat voor invloed heeft nieuwe techniek gehad op de dansers en de scene?

Première
De perspremière van de film vindt plaats om 18:00 uur tijdens het Amsterdam Dance Event op 19 oktober in de Amsterdamse Melkweg. Vanwege beperkte capaciteit graag op tijd aangeven dat je langs komt. Daarnaast is er nog een beperkt aantal plekken voor ADE card-houders. Na afloop van de film is er een Q&A met de makers, Moortje & Pester en musicoloog Wayne Marshall (Harvard University). Op 22 oktober is de film te zien voor een breder publiek. Op 5 november is de film de hele avond en nacht te zien middels een non-stop screening tijdens de Museumn8 in het Stadsarchief Amsterdam.

‘Bandje 64’ is geproduceerd door Top Notch in samenwerking met VICE. De film is mede mogelijk gemaakt door Fonds 21 en BUMA Cultuur.