Ismail Ilgun presenteert eigen documentaireserie ‘Achter Buurten’

Ismail Ilgun presenteert eigen documentaireserie ‘Achter Buurten’

Ismail Ilgun (1997) kwam in 2016 in het nieuws als de beruchte ‘Treitervlogger’ uit de Zaanse achterstandswijk Poelenburg. Sinds een half jaar heeft de Zaandammer het roer omgegooid en focust hij zich enkel op het positieve. In samenwerking met Algemeen Dagblad, Goya Productions, MyChannels en Top Notch wordt vandaag de eerste aflevering gelanceerd van Ilgun’s eigen 6-delige documentaireserie ‘Achter Buurten’. In ‘Achter Buurten’ gaat de 19-jarige Hoodvlogger op zoek naar inspirerende verhalen in de Nederlandse volkswijken. 

De in Zaandam geboren Ismail Ilgun werd bij het grote publiek bekend door zijn Hoodvlogs. De 19-jarige vlogger nam je mee door de wijk Poelenburg en het dagelijkse leven van de jongeren daar. Niet iedereen kon de realiteit van Poelenburg waarderen waardoor Ilgun plotseling het gezicht werd van de Nederlandse achterstandswijk en misschien wel de meest gehate persoon in het land. Na een bezoek aan het programma van (Jeroen) Pauw ontstond er een landelijke discussie over Ismail Ilgun en zijn vrienden en hoe het leven in de Nederlandse achterstandwijk aan toegaat. “We maakten bij Pauw niet een goede indruk met onze slechte houding. Na de uitzending werd de ellende alleen maar erger. Iedereen had een mening over mij. Ik werd opgepakt en gearresteerd wegens opruiing. Ik heb mijn excuses enkele dagen later aangeboden. Het is nooit te laat om te veranderen en ik heb besloten dat deze periode achter me ligt. Ik wil op een positieve manier gebruik maken van het publiek dat ik bereik met mijn vlogs.”  

In de documentaireserie ‘Achter Buurten’ gaat Ilgun de Nederlandse achterstandwijken in om op zoek te gaan naar inspirerende verhalen. Net zoals dat hij nu, na een heftig mediacircus, een inspirerend verhaal kan vertellen aan Nederland, wil hij verhalen laten vertellen door anderen in deze reeks. “Mijn doel is altijd geweest dat ik het leven van jongeren in probleemwijken wil laten zien. Dus dat is precies wat ik ga doen. Ik bezoek ze en ga op zoek naar wat hen prikkelt, wat hun drive is, wie hun voorbeelden zijn en hoe ze uit de ‘shit’ blijven.” In de eerste aflevering van deze serie gaat Ismail voor een paar dagen op zoek naar verhalen in de Rotterdamse wijk Spangen. Deze in Rotterdam-west gelegen achterstandswijk is al sinds de jaren ’80 berucht, en werd in de jaren ’90 alleen maar beruchter en werd er zelfs een politiesoap over gemaakt. Vandaag de dag staat Spangen vooral bekend als de wijk van de voetbalclub Sparta en de rapgroep Broederliefde - vooral succesverhalen dus. Maar is daar nog steeds enkel sprake van succes of is er nog veel zichtbaar van het criminele karakter van de wijk?

Na deze aflevering zullen er nog vijf afleveringen volgen waarin Ilgun op zoek gaat naar meerdere verhalen in achterstandswijken door het hele land. De serie ‘Achter Buurten’ wordt geproduceerd door Goya Productions in samenwerking met Top Notch en MyChannels. Alle afleveringen worden uitgezonden via de Mediahub van AD.nl en zijn ook te zien op het YouTube kanaal van Ismail Ilgun, Hoodvlogs.