Man in Nood is Willems verrassend introspectieve solo-album

Man in Nood is Willems verrassend introspectieve solo-album

Vier jaar na het einde van The Opposites brengt Willem de Bruin op 26 oktober 2018 zijn solo-album Man in Nood uit bij Top Notch. De rapper, die onlangs nog te zien was als hoofdrolspeler van de Nederlandse speelfilm Catacombe, komt op het zeer persoonlijke Man in Nood opvallend introspectief voor de dag, zoekend naar houvast terwijl de bodem onder zijn voeten is weggeslagen.

Het was helemaal niet Willems bedoeling om een album als Man in Nood te maken. Lange tijd doet hij geforceerde en vruchteloze pogingen om door te gaan waar The Opposites waren gebleven. Maar de branievolle hits kwamen niet langer uit Willems pen.

In de bijna tien jaar sinds The Opposites in 2005 bij Top Notch tekenden, waren Willem en Big2 tot ware volkshelden uitgegroeid. Ze scoorden een top-10-hit met ‘Slaap’, maar bleven rauwdauwen met krakers als ‘Geen Klasse, Geen Stijl’. Tweede album Begin Twintig (2007) is een vaderlandse rapclassic en ‘Dom, Lomp en Famous’ mag je gerust een iconische nederpophit noemen. Met ‘Broodje Bakpao’ hadden ze in 2009 zelfs een nummer-1-hit te pakken, waarna het gezamenlijk uitbrengen van de solo-albums Succes/Ik Ben Twan een ongekende powermove was in de Nederlandse hiphop. ‘Slapeloze Nachten’ stuwde de twee naar nog grotere hoogten met hun meest succesvolle en uiteindelijk laatste, gelijknamige album in 2013. Nadat ze alle podia en festivals hadden platgespeeld, wonnen The Opposites in januari 2014 tenslotte geheel verdiend de Popprijs.

Waarna het stil bleef. Langzaam maar zeker daalde het besef in dat The Opposites niet zouden terugkomen—ook bij Willem. Gedurende een aantal jaar, onderbroken voor de opnamen van Catacombe, werkt hij met zijn nieuwe muzikale partner Morien van der Tang aan de bedachtzame, diep doorvoelde songs op Man in Nood. Tegelijk met het album verschijnt op 26 oktober de videoclip van ‘Houten Pak’, gemaakt door Paul Geusenbroek, die eerder o.a. ‘Sukkel voor de Liefde’ van The Opposites regisseerde. Song en clip laten zien dat Willem zijn existentiële crisis—met hulp—te boven is gekomen en de eerste stap uit het duister heeft gemaakt.

Op 18 oktober, tijdens ADE, geeft Willem een exclusieve album preview speciaal voor vrienden, familie, pers en een select aantal fans - een speciale eenmalige performance die hij op uitnodiging van Red Bull Music heeft gecreëerd. Klaproos in Amsterdam wordt tijdens ADE omgetoverd tot ‘The Printshop’ en zal dienen als het toneel van Red Bull Music Presents: Willem.