Parels van de Jordaan van start op Noorderslag 2017

Parels van de Jordaan van start op Noorderslag 2017

In januari gaat Top Notch van start met ‘Parels van de Jordaan’, een uniek muzikaal project rond de bekende en minder bekende namen uit de volksmuziek van de muzikaalste wijk van Nederland. Parels van de Jordaan bestaat uit een prachtige reeks verzamelalbums van de grote namen uit de geschiedenis van het Jordanese lied: Manke Nelis, Tante Leen, Johnny Meijer, Johnny Jordaan, Louis Davids, Duo de Munk, Alie Roelvink, Zwarte Riek en Willy Alberti.

Alle cd’s zullen op 13 januari verschijnen, met daarnaast een compilatiealbum onder de naam Parels van de Jordaan. Naast deze reeks zullen er unieke concerten met het Zwanenkoor plaats vinden. De eerste is op 14 januari tijdens Noorderslag. Met gasten als Willeke Alberti, Thijs Boontjes, Janne Schra, Roxeanne Hazes en nog veel meer. Parels van de Jordaan wordt mede mogelijk gemaakt door Buma NL.

Migrantenwijk
Met Parels van de Jordaan eert Top Notch de roemruchte migrantenwijk van weleer. De link is natuurlijk niet zo vreemd. Het is immers niet in veel muziekstromingen zo dat artiesten zich vernoemen naar de wijk waar men vandaan komt. En is het niet zowel hiphop als de Jordaanblues waar artiesten onder diverse aliassen schrijven over de buurt, feesten en armoede? Zo ver staan Tante Leen en Snoop Dogg niet van elkaar vandaan.

Culturele mengelmoes
De probleemwijk van destijds leverde muziek op die we anno nu typisch Amsterdams noemen. De hoofdstedelijke blues is ontstaan uit de culturele mengelmoes als gevolg van migratie. Met bewoners en muzikale invloeden uit heel Europa, en zelfs daarbuiten, is een nieuw genre ontstaan dat nu ‘volks’ genoemd wordt. Iets waar nog te vaak neerbuigend naar gekeken wordt, terwijl de veelal Angelsaksische ‘folk’ als een kwaliteitsgenre wordt gezien. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Met bekende en minder bekende namen, bekende en minder bekende liedjes. 

Uniek
Van Johnny Jordaan, Willy Alberti en Tante Leen kent men vooral de bekendste hits, veelal uitbundige feestliedjes. Met de selectie van deze verzamelaars is getracht meer balans te brengen in het oeuvre van deze artiesten. Tevens zullen een aantal releases liedjes bevatten die sinds de jaren ‘50 nooit zijn uitgebracht, of zelfs helemaal nooit zijn gebundeld. Denk aan Ali Roelvink (moeder en oma van) of het Duo de Munk, dat nog stamt uit het 78 toeren-tijdperk.