Patrick van den Hanenberg & Ronny Woiski presenteren 'Bruine bonen en kouseband'

Patrick van den Hanenberg & Ronny Woiski presenteren 'Bruine bonen en kouseband'

Patrick van den Hanenberg & Ronny Woiski presenteren 25 oktober 'Bruine bonen en kouseband' i.s.m. Top Notch. In Bruine bonen en kouseband zijn de twee wegbereiders van de wereldmuziek herenigd. Het is een muzikaal Surinaams familieverhaal in een even wantrouwend als enthousiast blank Nederland.

In 2011 verscheen Ritmo Tropical, een box met beeld- en geluidsopnamen van vader en zoon Max Woiski. Kort voordat Woiski jr. (1930-2011) overleed, had hij toestemming voor deze vader-en-zoon-uitgave gegeven. En dat mag een klein wonder heten, want de verhouding tussen deze twee Surinaamse muzikanten was op zijn minst problematisch.

Woiski sr. (1911-1981) laat in 1936 zijn vriendin en zoon in Suriname achter om in Nederland rechten te studeren. In de jaren vijftig krijgt hij grote bekendheid met het nummer ‘Bruine Bonen met Rijst’. Hij haalt zijn muzikale zoon naar Nederland, omdat hij een donkere gitarist nodig heeft in zijn club La Cubana. Zoon Max leert het vak onder de vleugels van zijn vader, maar is blij als Max sr. eind jaren vijftig naar Mallorca verhuist en hij zijn eigen carrière kan opbouwen. Ook Max jr. opent een nachtclub: Tropicana op het Rembrandtplein wordt een van de hotspots van Amsterdam.

Patrick van den Hanenberg (1953) is docent geschiedenis op het Amsterdams Lyceum en begeleidt daar vele muziekprojecten. Sinds 1988 schrijft hij in de Volkskrant over cabaret, musicals en muziek. Patrick van den Hanenberg schreef deze familiegeschiedenis in samenwerking met Ronny Woiski, zoon van Max sr. en halfbroer van Max jr.

Bruine bonen en kouseband 
Patrick van den Hanenberg
€22,50 
ISBN 978 90 388 0220 6
Verschijnt 25 oktober 2016