Presentatie Roofstaat op 14 maart in Paradiso

Presentatie Roofstaat op 14 maart in Paradiso

Hoe een klein land groot is geworden, dat is vaak de onderliggende boodschap van de Nederlandse overzeese geschiedenis. De schaduwzijde van die geschiedenis wordt – zacht gezegd – minder goed belicht. Het boek ‘Roofstaat’ wil daar verandering in brengen. Op maandag 14 maart wordt een geactualiseerde versie van dit geschiedenisboek gepresenteerd. Die presentatie is onderdeel van een avondvullend programma in Paradiso, waar muzikanten, schrijvers en andere sprekers op eigen en persoonlijke wijze ingaan op de schaduwzijde van het Nederlandse koloniale verleden. Met optredens van o.a.: Typhoon, Glen Faria, Karin Amatmoekrim, Kees de Koning en Antoine de Kom.

‘Roofstaat’ van Ewald Vanvugt is een geheel herziene versie, want geactualiseerd en uitgebreid, van het ruim 500 pagina’s tellende boek ‘Nieuw Zwartboek van Nederland Overzee’ uit 2002, en kan gelezen worden als een inleiding tot de geschiedenis van het Nederlandse overzeese en koloniale verleden. In twaalf hoofdstukken komen de roof- en kruistochten in de Middeleeuwen tot de massa-executies zestig jaar geleden in voormalig Nederlands-Indië aan bod. De publicatie verschijnt op 14 maart , uitgegeven door Top Notch in samenwerking met Nijgh & Van Ditmar.

Het boek wordt gepresenteerd op de gelijknamige avond op 14 maart in Paradiso: ‘Roofstaat’. Op die avond vindt ook de première plaats van de nieuwe, indrukwekkende videoclip van Typhoon, ‘We zijn er’ - waarin zijn personage tot slaaf wordt gemaakt. De clip is opgenomen op de Kaapverdische Eilanden, wat een belangrijke rol speelde in de Trans-Atlantische slavenhandel. Typhoon en Ivan Barbaso, de maker van de video, worden voorafgaand kort geïnterviewd.

Naast Typhoon treden ook op:

Karin Amatmoekrim, schrijver, werd in Suriname geboren en groeide op in Nederland, ze schreef een roman gebaseerd op het leven van Surinaamse verzetsstrijder Anton de Kom. 

Antoine de Kom, schrijver en dichter, kleinzoon van Anton de Kom en won in 2014 de VSB Poëzieprijs. 

Juan-Carlos Goilo, spoken word artiest en  werkte onder andere mee aan de voorstelling ‘Roots to Crown’, over het Nederlandse koloniale verleden in de Caraïben. 

Zanger/rapper Glen Faria, ook bekend als (MC) Fit en groepslid Flinke Namen

Jeffrey Spalburg, zanger, acteur en stand-up comedian.

Historicus en auteur van ‘Roofstaat’ Ewald Vanvugt wordt geïnterviewd door Job de Wit. Daarnaast vindt een panelgesprek plaats met onder meer Kees de Koning (Top Notch), Nancy Jouwe (Kosmopolis, Framer Framed) en Simone Zeefuik (journalist en activist) over de vraag hoe het koloniale verleden onder de aandacht gebracht én onderwezen zou moeten worden. 

Het boek is op de avond zelf te koop en nu te bestellen via bol.com: https://bit.ly/roofstaat

Maandag 14 maart 2016
Paradiso, Amsterdam
Aanvang 20.00 uur
Zaal open 19.30 uur
Entree 12,50 incl. daglidmaatschap
Meer informatie en kaarten: http://www.paradiso.nl/web/Age...
Facebook event: https://www.facebook.com/event...