Sranan Gowtu presenteert: Albumpresentatie Iwan Esseboom & the Funmasters, Master Blaster & Sukru Sani in de Paradiso

Sranan Gowtu presenteert: Albumpresentatie Iwan Esseboom & the Funmasters, Master Blaster & Sukru Sani in de Paradiso

Op zondag 29 januari 2017 zullen er drie nieuwe verzamel-albums verschijnen van klassieke Surinaamse artiesten: Iwan Esseboom & the Funmasters, Master Blaster & Sukru Sani! Alle drie de albums verschijnen zowel fysiek (cd) als digitaal. Het album van Iwan Esseboom & the Funmasters bevat zelfs twee cd’s: 1 cd met hun greatest hits, en 1 cd met gloednieuwe opnames! 

Master Blaster - Als Je Mij Een Vingertje Wijst (En Andere Poku’s)
Master Blaster bracht begin jaren tachtig een combinatie van kaseko, soul, reggae en son montuno, kaseko onder Cubaanse en Zuid-Amerikaanse invloeden. De band, met onder meer Frans Abori, Ramon Lappie van Laparra, Patrick Tevreden en Henry Ceder, scoorde in 1980 een grote hit met ‘Als je mij je vingertje wijst’. Dat succes kwam niet in de laatste plaats door hun merkwaardige outfit. In de studio van AVRO’s Toppop vertoonden ze zich in Surinaams legeruniform. Bandleider en saxofonist Ramon van Laparra vertelt naderhand dat ze vooral uit waren op een stunt: “Je moest opvallen om door te breken. We hadden het idee dat het in militair kostuum wel zou lukken.” Niet lang na de militaire machtsgreep in Suriname in februari 1980 kreeg de band forse kritiek over zich heen. Veel mensen kwamen tijdens concerten persoonlijk verhaal halen. Om niet verder aanstoot te geven trok Master Blaster na zo’n acht optredens maar een ander tenue aan. De formatie bracht ook parodieën op bekende liedjes: ‘Annie hou jij me tassie effe vast’, ‘Bassie en Adriaan’, ‘Wie van de Drie’, ‘Joke stop met koken’.

Sukru Sani - Pompo Lollie (En Andere Poku’s)
Halverwege de jaren tachtig dreigde kawina een vergeten en min of meer geïsoleerd muziekgenre te worden. Het werd wel gespeeld, maar dan op een manier die ze nu ‘underground’ zouden noemen. In de volksbuurt Latour en aan de Rangoelamweg, iets verderop langs het Pad van Wanica, waren geregeld kawinafeestjes maar verder werd de muziek niet echt serieus genomen. En al helemaal niet in de clubs in de stad en tijdens festivals. De vaak duistere associatie met wintirituelen bleef kawina achtervolgen, waarbij het grote publiek voorbijging aan het hoge niveau van de pure percussiespecialisten. Een van de drijvende krachten achter de rehabilitatie van de kawina is Patrick Tevé Tevreden. In Suriname richtte hij Sukru Sani op. Het repertoire bestond uit kawina in pure vorm. De muziek bleek van begin af aan geweldig aan te slaan. Daar speelde pr-man Guno Ravenberg, op dat moment werkzaam bij Radio KBC en fan van het eerste uur, een cruciale rol in. Alles bij elkaar nam de band 132 songs op waarvan de helft op naam staat van Tevreden.

Iwan Esseboom & the Funmasters - Wittie Visie (En Andere Poku’s)
Het leven van Iwan Esseboom (1959) begon met muziek, liet zich leiden door muziek en bestaat nog steeds uit muziek. Hij groeide op bij een van zijn oudere zusters. Haar man Remy ‘Kottie’ Kortram was bezeten van muziek. Het huis stond vol met drums in alle soorten en maten, blaasinstrumenten, gitaren. De kleine Iwan raakte ermee vergroeid, leerde ze zelfs in elkaar te zetten en sliep ertussen. Esse zal een jaar of zes geweest zijn toen hij van blikjes van de boterfabriek verderop in de straat, stevig plastic en tape zijn eigen drumstel fabriceerde. Op zijn zestiende speelde hij in een kawinaband tijdens de feestavonden in het Anton de Komcentrum aan de Amsterdamse Stadhouderskade. Daarna zong hij een paar maanden bij De Vrolijke Jeugd met Marlène Waal. De kawinaband Komtjie Boys vroeg hem en weer iets later maakte hij deel uit van Bontjie Stars. Ze scoorden in 1979 een dikke carnavalshit met ‘Madiwodo’ waarmee Esseboom in ‘het circuit’ terechtkwam. Speelde hij ineens in shows en revues met André van Duin, Corry van Gorp en De Havenzangers. Ook kwam hij op televisie in AVRO’s Toppop en Op losse groeven van Chiel Montagne. Daarna richtte Esseboom zijn eigen band op: The Funmasters. Hun muziek sloeg aan, ook in Suriname en vanaf 1980 gingen ze elk jaar op 

Sranan Gowtu Albumpresentatie 
Iwan Esseboom & the Funmasters, Master Blaster & Sukru Sani - Live on stage!
Paradiso Amsterdam, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Deuren open om 17:30 uur, aanvang om 18:00 uur
18 euro per persoon, te bestellen vanaf aanstaande vrijdag via:
http://www.ticketmaster.nl/eve...