Sranan Gowtu staat op Noorderslag 2016

Sranan Gowtu staat op Noorderslag 2016

Onder de naam ‘Surinaams Goud’ (Sranan Gowtu) eert showcasefestival Noorderslag op 16 januari 2016 het heden en verleden van de Surinaamse muziek. Dit is zojuist door Humberto Tan bekend gemaakt in een thema-uitzending van RTL Late Night. Tijdens de revue in de Grote Zaal van de Groninger Oosterpoort zullen onder meer aantreden: Kenny B, Edgar “Trafassi” Burgos, Ronnie Flex, Oscar Harris, SBMG, Sabrina Starke, Bokoesam en Gallow Street.

Dit bijzondere optreden, tijdens het belangrijkste showcasefestival van het jaar, past in de herwaardering van de Surinaamse muziek. Suriname kent een heel rijke muziekhistorie en de moderne Surinaamse muziek heeft een uniek karakter. Het bracht diverse sterren en hits voort; Van Trafassi’s ‘Wasmasjien’ via Damaru’s ‘Tuintje In Mijn Hart’, tot ‘Parijs’ van Kenny B. Maar denk ook aan de Surinaamse invloed op hedendaagse muziek van bijvoorbeeld rapper Typhoon. Of zoals muziekhistorici benadrukten in een studie van de Harvard-universiteit: ‘Onder invloed van muzikale stromingen uit Afrika, India, Java en China en anderzijds Nederland, Latijns-Amerika, het Caraïbisch gebied en Noord-Amerika is een genre ontstaan dat wordt beschouwd als best kept secret in musical history.’

In de uitzending van RTL Late Night werd stilgestaan bij de uitgave van het boek Sranan Gowtu en de gelijknamige cd-reeks. Sranan Gowtu bevat interviews, profielen en anekdotes van en over de bekendste Surinaamse muzikanten die aan beide kanten van de oceaan succesvol waren. Van Kid Dynamite, de beide Woiski's en Max Nijman tot Lieve Hugo, Oscar Harris en Kenny B. Het boek is vanaf nu verkrijgbaar in de betere platen- en boekenwinkels.

//www.youtube.com/embed/WcdVyUtDlOA

De line-up van Surinaams Goud op Noorderslag wordt nog aangevuld. Vooralsnog zijn bevestigd: Patrick Tevreden, Edgar Burgos, Oscar Harris, Kenny B, Sabrina Starke, Isaac Menso, Ronnie Flex, Gallow Street, Keizer, SBMG, Bokoesam, Trafassi (band) en Jeffrey Spalburg.