Feis

Feis

Op ‘Klein Klein Jongetje’ met U-niq en daaropvolgend ‘Rotterdam - Remix’ maakte Nederland in 2006 kennis met Faisal Mssyeh, beter bekend als Feis; een ruwe diamant die al snel niet meer weg te denken was uit de Nederlandse rapcontreien. Met zijn kenmerkende, rauwe stem, onontkoombare delivery en ongefilterde introspectieve verhalen over zichzelf (“Ik droomde effe dat ik droomde effe”) en het Rotterdamse straatleven veroverde Feis de harten van talloze fans in Rotterdam en ver daarbuiten. Door middel van legendarische livesessies met Winne, klassieke tracks en iconische gastbijdragen nestelde de stem van Feis zich permanent in het collectieve geheugen en DNA van de binnenlandse hiphop, en inspireerde vele rappers uit een nieuwe generatie, van Broederliefde tot Ronnie Flex.

In 2014 verschijnt zijn langverwachte debuutalbum Hard van Buiten, Gebroken van Binnen. Net als op eerder werk toont Feis zich op het album persoonlijk, bedachtzaam, zelfverzekerd, soms melancholisch en altijd eerlijk. “Ik ben geen Superman, anders zou ik de wereld redden”, zo klinkt het op de track ‘Superman’ met Winne.

Op 1 januari 2019 werden familie, vrienden en fans opgeschrikt door het nieuws dat Feis in de nacht slachtoffer was geworden van een schietpartij bij een poging tot het sussen van een ruzie. Hij overleed enkele uren later aan zijn verwondingen.

Feis wordt herinnerd als loyaal, hartelijk, humoristisch, gepassioneerd, getalenteerd, als “eckte mannetje” en als een van de meest prominente gezichten van hiphopstad Rotterdam. Feis was een uitzonderlijk geliefd artiest, maar bovenal een uitzonderlijk geliefd mens. Hij werd 32 jaar.