Top Notch-rappers Maken Een Doe Maar-ep: Doe Maar Komt Met Een Verzamelbox

Eigenlijk hangt een samenwerking tussen Doe Maar en Nederlands grootste hiphoplabel Top Notch al jaren in de lucht. Het is alweer dertien jaar geleden dat Postmen en Def Rhymz het nummer De Bom coverden, in 2000 zei Henny Vrienten dat Extince één van de hedendaagse muzikanten was die hem inspireert en meer recent bleek in het televisieprogramma Ali B Op Volle Toeren dat de zanger van Doe Maar en Winne veel creatief respect hebben voor elkaar. Niet voor niets zegt Vrienten dan ook: “Als we nu jong waren geweest, hadden we onze muziek bij Top Notch uitgebracht.”­­­­­

Op 14 september 2012 is het daarom Doe Maar-dag in Nederland. De meest populaire band die ons land ooit kende brengt dan namelijk een zeer complete Doos van Doe Maar uit. Op de tegelijk daarmee te verschijnende dubbel-EP, die Versies/Limmen Tapes gaat heten, heeft de band zeven oude nummers opnieuw opgenomen. Volgens zanger en toetsenist Ernst Jansz zijn er in de nieuwe versies “veel minder tierelantijnen” te horen. “We hebben er nog meer reggae van gemaakt. Reggae is een gevoel, misschien wel een levensvisie. Je creëert zelf de weg die je gaat en laat je dan meevoeren met de stroom. Daarom zijn de meeste nummers ook langer dan het origineel: we konden er geen genoeg van krijgen.”

Verschillende rappers van Top Notch hebben aan de nieuwe opnames vervolgens hun eigen interpretatie gegeven. Zo heeft Gers Pardoel het nummer Liever dan lief onder handen genomen. Hij is erg blij met de samenwerking: “Ik ken hun muziek via mijn ouders, ik denk dat ik letterlijk al hun nummers ken. Het is echt heel tof om een keer met ze samen te werken.” De productie van Liever Dan Lief deed Gers samen met Postman. Ook hij is heel blij met het project. “Voor mij komen op deze EP een aantal lijnen samen. In de eerste plaats vond ik het heel leuk om weer eens met Doe Maar bezig te zijn. Nadat wij De Bom uitbrachten hadden we al plannen voor een samenwerking, maar toen is het er nooit van gekomen. Daarnaast vind ik het leuk om weer eens iets met Kees de Koning te doen. Ook wij gaan al een hele tijd terug. Tenslotte vind ik het gaaf om samen met Gers te werken. Ik weet nog dat hij steeds advies aan me vroeg toen hij net begon. Hij noemde me soms zijn Mr. Miyagi. En nu doen we gewoon samen een Doe Maar-track! Zo komen verschillende verhalen samen.”

De Doos Van Doe Maar

Bij het uitbrengen van De Doos Van Doe Maar heeft Top Notch een samenwerkingsverband gesloten met Telstar, het label van wijlen Johnny Hoes waar Doe Maar in 1979 tekende. Kees de Koning is hartstikke blij met deze samenwerking: “Johnny Hoes was één van mijn helden en zijn label heb ik al vaker de Motown van de Nederlandse muziekscène genoemd. Zij krijgen veel te weinig respect voor dat wat zij hebben gepresteerd. Ik ben ontzettend trots dat zij met ons willen samenwerken.” Adri-Jan Hoes, die in 2003 samen met zijn broer Johnny jr. de leiding over Telstar van zijn vader overnam, is het met De Koning eens: “Ik denk dat Kees met zijn label op het pad loopt dat mijn vader geëffend heeft. Ook wij waren een onafhankelijk, eigenwijs platenlabel. Ook wij gaven iedereen een kans, zolang de muziek origineel en artistiek verantwoord was. Dan maakte afkomst of geld niet uit. Talent plukten we gewoon van de straat als het moest. Dat doet Top Notch ook.”

De Doos Van Doe Maar zal bestaan uit veertien cd’s, tien dvd’s en een boekje vol uniek fotomateriaal. Volgens Hoes wordt het de meest complete verzamelbox ooit: “Een album als The Rumbones is er bijvoorbeeld opgekomen. Dit was het eerste samenwerkingsproject tussen Henny en Ernst, waardoor het dus echt de basis van hun liefde voor reggae is. Verder is alle muziek opnieuw gemasterd en dus echt van de allerhoogste kwaliteit. Op de dvd’s vind je zo ongeveer al het videomateriaal dat ooit van Doe Maar is uitgekomen. Ook is er een boekje met schitterende en unieke foto’s aan de box toegevoegd. Het artwork is gedaan door Piet Schreuders. Hij is echt een Godsgeschenk en weet het Doe Maar-gevoel op een feilloze manier neer te zetten.”

Zowel de dubbel-EP Versies/Limmen Tapes als De Doos Van Doe Maar komen op vrijdag 14 september uit. Beiden zijn alvast te reserveren op Bol.com. Klikhier voor het bestellen van de dubbel-EP, en hier voor het bestellen van de verzamelbox.

'Like' op Facebook de Versies/Limmen Tapes-pagina.

Tracklist Versies

Gers Pardoel & Doe Maar - Liever dan lief
The Opposites - Belle Hélène
Fresku & Doe Maar - Pa
Sef, Spinvis & Doe Maar - Doris Day
Kraantje Pappie, Postmen & Doe Maar - Alles gaat voorbij
Winne, Sticks, Rico, Kubus & Doe Maar - Doe maar net alsof
Kempi & Doe Maar - Nederwiet
Extince - Doe maar mee (Alles gaat voorbij)
Postmen m.m.v. Def Rhymz - De bom

Tracklist Limmen Tapes

Liever dan lief
Belle Hélène
Pa
Doris Day
Alles gaat voorbij
Doe maar net alsof
Nederwiet

Inhoud van De Doos van Doe Maar

Cd's:
The Rumbones
Doe Maar
Skunk
Doris Day en andere Stukken
Doe de Dub
4Us (de lp)
4Us (de cd)
Lijf aan Lijf 1
Lijf aan Lijf 2
Singles, Tussendoortjes en andere Stukken
Klaar
Hees van Ahoy 1
Hees van Ahoy 2
De Limmen Tapes

Dvd's:
Clips en televisieoptredens
Live op televisie
Televisie programma's
Op video
Afscheidsconcert (middag)
Afscheidsconcert (avond)
Reünie 2000
Hees van Ahoy
Werchter 2008
Lijf aan Lijf (Een terugblik)

Doe Maar Zakboekje