Sranan Gowtu

Sranan Gowtu

Zelfs in een goede platenzaak moest je voorheen flink zoeken om Surinaamse muziek te vinden. Cd's van grote namen als Max Woiski sr. & jr., Oscar Harris, Lieve Hugo en Max Nijman zitten zelden in het assortiment en de opzwepende kaskawina, de popmuziek van de jongere generatie Surinamers, al helemaal niet. Hiphoplabel Top Notch wil dat veranderen met de serie Sranan Gowtu ('Surinaams Goud').
Dit wordt gedaan in de vorm van compilaties, evenementen, verhalen, remixen en optredens.

De eerste stap in de herwaardering van Surinaamse muziek is in 2013 gezet met de verzamelaar 'Sranan Gowtu' met Surinaamse liedjes uit zes verschillende decennia. De compilatie staat vol creoolse muziek, calypso, kasekomuziek, wintiliedjes, salsa, soca, dancehall tot de tijdloze pophit 'Wasmasjien!' van Trafassi. Naast digitaal en op cd is deze verzamelaar ook op prachtig rood en groen vinyl verkrijgbaar.

Dit is echter pas het begin. Het doel van Sranan Gowtu is niet alleen een overzicht van het aanbod aan prachtige Surinaamse muziek te bieden, maar ook de diepte in te gaan met compilaties van individuele artiesten. Zo is ondertussen het beste werk van Max Woiski sr., Lieve Hugo, Trafassi, Max Nijman, Papa Touwtjie, Max Woiski jr. en Kid Dynamite opnieuw uitgebracht.

De reikwijdte van het project is velen malen groter geworden door een samenwerking met het Surinaamse frisdrankmerk Fernandes. De gezichten van de Surinaamse helden sieren negen miljoen blikjes en flessen Fernandes. Tevens is het project door remixen, videoclips, een muzikale reis en allerlei evenementen (Kwakoe, North Sea Jazz) enorm gegroeid.